Jaarlijks melden zich 12.000 kinderen bij de Eerste Hulp na een ongeval met een speeltoestel. Dit roept de vraag op hoe veilig speeltoestellen en attracties eigenlijk zijn. Niet alleen in Nederland maar ook in andere (vakantie)landen.
Interpolis geeft tips om de vakantie ontspannen en ongeschonden door te komen.
Veiligheid in Nederland
In ons land is de veiligheid van attracties- en speeltoestellen geregeld in een speciaal Warenwetbesluit. Er staan onder meer voorschriften in over ontwerp, productie en keuring. Toestellen die aan alle eisen voldoen, leveren geen gevaar op voor de gezondheid of veiligheid.
Waarom er dan toch veel ongelukken gebeuren, heeft weinig met de toestellen zelf te maken. Bij slechts 2% van de ongevallen is sprake van een technisch defect. De meeste ongevallen gebeuren doordat kinderen vallen. Meestal van het toestel zelf.
Bij toestellen waar veel kinderen tegelijk op spelen – zoals luchtkussens en trampolines – ontstaan ongevallen vooral doordat kinderen tegen elkaar botsen. Ouders doen er daarom goed aan om toezicht te houden. En meteen in te grijpen als de eigen of andere kinderen zich al te uitbundig gedragen.
Goedkeuring is geen garantie
Voor grote attracties zoals achtbanen en reuzenschommels gelden uiteraard strengere regels. Ondanks dat gaat er incidenteel toch wel eens iets mis. Ook hier is een ongeval vaker het gevolg van menselijk gedrag dan van een technisch defect.
Toch adviseer ik exploitanten om attracties dagelijks te inspecteren. Door slijtage maar ook door vandalisme kunnen op elk moment defecten ontstaan. Periodieke keuringen kunnen dat niet voorkomen. Ook menselijke fouten voorkom je niet met keuringen. Maar de kans hierop wordt wel flink kleiner als er voortdurend toezicht is. En als er assistentie is bij het in- en uitstappen van bewegende attracties.
Struikelen en vallen is ook bij volwassen de belangrijkste oorzaak van letsel. Houd het eigen personeel scherp door taken te rouleren. Langer dan een half uur geconcentreerd opletten, lukt de meeste mensen niet.
Veiligheid in het buitenland
Over de grens is de veiligheid van attracties en speeltoestellen soms minder goed geregeld. Natuurlijk wil je wel weten waar je kinderen veilig kunnen spelen. En waar je zelf ook geen onnodig gevaar loopt. Een paar tips.
Technische installaties zijn meestal voorzien van een keuringssticker. Kijk of je die kunt vinden en let dan vooral op de datum. Ligt die erg ver in het verleden, dan is dat geen goed teken. Zie je geen sticker, ga dan af op je totaalindruk. Is het park netjes, zit alles goed in de verf, is er toezicht?
Natuurlijk is het geen garantie, maar als een attractiepark of speeltuin er verzorgd uitziet, wordt het technisch onderhoud waarschijnlijk ook serieus genomen.
Blijf alert
De meeste ongelukken in attractieparken en speeltuinen komen door onveilig gedrag van bezoekers. Preventie begint dus bij jezelf. Volg geschreven instructies en aanwijzingen van personeel altijd goed op. Ook als ze overdreven of kinderachtig klinken.
Pas op met losse kleding, sieraden en tassen. Die blijven snel haken waardoor ze beschadigen of schade aanrichten. Help ouderen en kinderen bij op- en afstapjes en bij het in- en uitstappen van beweeglijke attracties zoals bootjes, draaischijven en schommels. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: hou kleine kinderen altijd in het oog en blijf bij ze in de buurt.
In een reeks bijdragen laat Interpolis bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Business Insider Nederland.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl